Пора жнив – особливий пожежонебезпечний період. Загрозу створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко перебувають у несправному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.
Загальновідомо, що в цей час найменша необережність у поводженні з вогнем біля хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.
Щоб уникнути біди, слід виконувати основні правила пожежної безпеки. З початку достигання хлібів необхідно цілодобово охороняти поля, а біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.
Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, автомобільних шляхів і залізниць повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.
Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати.
До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).
У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовану техніку, що пристосована для гасіння пожеж зернових.
Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, де збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.
Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.
Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з’єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна.
Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень. Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж.
Наголошуємо: за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність.
Анастасія ВОЛОТІВСЬКА,
провідна інспекторка ВЗНС РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області,
лейтенант служби цивільного захисту