Захворювання серцево-судинної системи є найбільш поширеною причиною смерті людей у світі. На жаль, дотепер в суспільстві існують різні міфи про серцево-судинні хвороби, які далекі від істини.
Міф 1.
Хвороби серця – доля літніх людей
Проблеми серцево-судинної системи починаються з молодого віку. За міжнародною статистикою, близько 10 відсотків людей від 35 до 50 років мають захворювання серця. Причиною стають шкідливі звички, яких люди набувають ще в юності: куріння, вживання алкоголю, переїдання та інші.
Міф 2.
Зайва вага на серце не впливає
Зайва вага – один із найсерйозніших чинників розвитку хвороб серця. Верхня межа норми індексу маси тіла (ІМТ) – 25. Перевищення цієї межі всього на одну одиницю у віці 30-44 років збільшує ризик смерті від серцевих хвороб на 8 відсотків у жінок, і на 10 – у чоловіків.
Якщо індекс маси тіла перевищує 30 одиниць – лікарі попереджають про серйозний ризик інфаркту міокарда. Чому? Бо надлишок кілограмів збільшує навантаження на серце – йому доводиться більше працювати, щоб забезпечити організм поживними речовинами і киснем. Це призводить до передчасного зносу і відмови серцевого м’яза.
Міф 3.
Зниження ваги серцю не допоможе
Втрата лише 9 відсотків зайвої ваги призводить до поліпшення роботи серцево-судинної системи одразу за кількома показниками: зменшується товщина серцевого м’яза, поліпшується насосна функція серця, серцевий м’яз починає повноцінно розслаблятися. Ці показники свідчать про зниження ймовірності розвитку серцевої недостатності та атеросклерозу.
Міф 4.
Для серця шкідливий будь-який жир
Насичені жири тваринного походження (вершкове масло, сало, м’ясний жир) сприяють відкладенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин і їхній закупорці. Зокрема й артерій, що живлять серце.
Але жири рослинного походження та риб’ячий жир містять ненасичені жирні кислоти Омега-3, які знижують рівень «поганого» холестерину в крові, відтак знижують ризик хвороб серця.
Міф 5.
Відмова від куріння від інфаркту не врятує
Тютюновий дим викликає спазми судин і почастішання серцевого ритму. Ймовірність розвитку серцевих захворювань у курців підвищується до 70 разів. Якщо куріння припиняється – закінчується й дія тютюнових токсинів на організм. Колишньому курцеві спочатку буде трохи дискомфортно, адже нікотин міцно вбудовується в роботу серцево-судинної системи. Однак за 3-4 тижні тижнів серце навчиться працювати в новому режимі.
Міф 6.
Алкоголь захищає від хвороб серця
Часто з’являється інформація про те, що червоне вино знижує рівень холестерину завдяки антиоксидантам, що містяться в ньому – поліфенолам. Але будь-який алкоголь – це водночас доза токсинів, які створюють додаткове навантаження на серце і судини. А що стосуються поліфенолів, то їх вміст є великим у виноградному соку та зеленому чаї.
Міф 7.
Серце зміцнює тільки спорт
Зміцнення серцевого м’яза відбувається поступово і без перенапруження за допомогою кардіотренувань. До них належить: катання в спокійному темпі на велосипеді, плавання в басейні, заняття на велотренажері, тривалі прогулянки на свіжому повітрі.
Покращити функції серця і судин допоможе будь-яка форма фізичної активності не менше 30 хвилин на день.
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».