Житомирська область,
селище Попільня
Сьогодні:
Субота, 30 Листопада
icon clock07.11.2022
icon eye6
Cуспільство

Як уникнути дефіциту йоду в організмі?

Йод – це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм.
Йод необхідний людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин. Йододефіцитний розлад виникає через нестачу йоду в раціоні. Близько 72% населення світу зазнає дефіциту йоду. У крайніх випадках дефіцит може призвести до вродженого дефіциту гормонів щитоподібної залози, який історично відомий як «кретинізм».

Скільки йоду потрібно людині?
Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають безпечною дозу йоду в 1000 мікрограмів (1 міліграм) на добу. Жінкам слід приймати від 150 до 300 мікрограмів йоду на день, а чоловікам – по 150 мікрограмів. Для дітей до 6 років добова норма складає 90 мкг, для дітей віком 6-12 років – 120 мкг.
Варто враховувати, що рівень йоду в їжі нестабільний – тож досить складно підрахувати, скільки саме цієї речовини ви спожили. Приміром, у жирній рибі менше йоду, ніж у рибі з білим м’ясом. Взимку в молоці більше йоду, ніж улітку – тому, що взимку худоба отримує корм із добавками йоду, а влітку тварини пасуться на траві.
Цифри і факти
У деяких країнах, наприклад у Японії, добове споживання йоду може досягати 20 мг на добу (20 000 мкг) – через уживання морських водоростей та морепродуктів. В Австралії безпечним вважають споживання до 2000 мкг йоду на добу для дорослих, і до 1000 мкг для дітей. Створити надлишок йоду в організмі досить складно – оскільки 95-98 відсотків йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2-5 відсотків через кишківник.
Нині у світі близько 30 відсотків населення мешкає в районах з дефіцитом йоду. Понад 1,5 мільярди людей схильні до ризику йододефіциту.
Більшість мешканців України щодня споживає дуже мало йоду на добу – лише 40-80 мкг.  У зоні найбільшого ризику – Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду є найменшим. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Житомирська область належить до зони частково вираженого йододефіциту. За даними 2019 року, у частині тодішніх районів області відзначався важкий ступінь йододефіциту (Лугинський, Житомирський, Народицький, Коростенський, Володарсько-Волинський, Ємільчинський та Овруцький). Помірний рівень – у Радомишльському, Брусилівському, Малинському, Чуднівському, Олевському та Червоноармійському районах. Легкий рівень – у Андрушівському, Ружинському, Новоград-Волинському та Черняхівському районах. Відносну норму за ступенем йододефіциту зафіксовано у Баранівському, Бердичівському, Романівському, Любарському, Коростишівському та Попільнянському районах.
Чим небезпечний дефіцит йоду?
Затримка росту та інтелектуального розвитку у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому); рак щитоподібної залози; погіршення пам’яті та слуху; підвищення рівня холестерину; порушення роботи кишківника; випадіння волосся тощо.
Ознаки та симптоми дефіциту йоду: збільшення щитоподібної залози (ендемічний зоб); втома, депресія; підвищена чутливість до холоду; сухість шкіри, витончення волосся; запор; збільшення ваги; набряки; м’язова слабкість, біль у м’язах та суглобах; зниження частоти серцевих скорочень.
Профілактика йододефіциту
Найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Тож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.
Також варто щоденно вживати продукти, багаті або збагачені йодом: морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру); білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.); морську капусту (ламінарію); овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа); яйця; молоко; яловичину; волоські горіхи.
Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» радять: якщо ви підозрюєте у себе дефіцит йоду – зверніться до лікаря. Самостійно не варто приймати препарати йоду – це слід робити лише за лікарським призначенням.
Пам’ятайте: при ранньому виявленні дефіцит йоду можна повністю усунути!

Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.